Οπτικοποίηση και αναγνώριση αρχαιολογικών ευρημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ελάτειας/ Φωκίδα με χρήση LiDAR και ορθοφωτογραφίες τριών καναλιών (RGB orthophotos).

Δημοσιεύτηκε από τον/την admin στις

Το 2016 ξεκίνησε το πρόγραμμα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με τίτλο «Τοπογραφικές έρευνες στην κοιλάδα της Κεφίσου» (Φωκίδα) ως κοινή συνεργασία του DAI με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Το ολοκληρωμένο συνεργατικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από αρχαιολογικές έρευνες, εναέριες εικόνες (LiDAR, ανάλυση ιστορικών αεροφωτογραφιών), γεωφυσικές έρευνες και γεωμορφολογικές έρευνες. Το 2018, μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Fritz Thyssen, ολόκληρη η υπό εξέταση περιοχή γύρω από την Ελάτεια, την Τιθορέα και το Μόντι (περίπου 145 τετραγωνικά χιλιόμετρα) καλύφθηκε με εναέρια συστήματα LiDAR και RGB ορθοφωτογραφίες και αποτελεί τη μεγαλύτερη κάλυψη LiDAR μιας περιοχής μέχρι τώρα στην Ελλάδα.

aa

Η οπτικοποίηση, η αναγνώριση και η ερμηνεία έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες για νέα ευρήματα ανθρώπινων κατασκευών (αστικά, οχυρά, τεχνητά και οριζόντια πεδία). Οι ορθοφωτογραφίες για την περιοχή ενδιαφέροντος δημιουργήθηκαν από τα νέφη σημείων του LiDAR, ως το ψηφιακό μοντέλο επιφάνειας αναφοράς. Αυτή η διαδικασία μεγιστοποιεί την ακρίβεια καθώς τα μετρούμενα σημεία από LiDAR παρέχουν το καλύτερο διαθέσιμο  μοντέλο επιφάνειας. Οι ορθοφωτογραφίες που προέκυψαν συνδυάστηκαν σε ένα ενιαίο ορθομωσαϊκό και tiled to 500x500m φύλλα χάρτη. Τα tiles που προέκυψαν συνδυάστηκαν για να παραγχθεί το τελικό έγχρωμο νέφος σημείων σε 500x500m φύλλα χάρτη.

 

Οι αποτυπώσεις ακριβείας με τεχνολογίες Lidar είναι μια ισχυρή τεχνολογία που παρέχει πολλά οφέλη, όπως υψηλή ακρίβεια, εξοικονόμηση κόστους, παρακολούθηση και ανάλυση σε πραγματικό χρόνο, και εύκολη ενσωμάτωση με την υπάρχουσα υποδομή ενός συστήματος σε εγκαταστάσεις.

Τέτοιες εφαρμογές ευρείας κλίμακας αποτυπώσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πόλεις, οικισμούς και κρίσιμες υποδομές και να τις κάνουν πιο «έξυπνες». Στις σύγχρονες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η ρύπανση κ.λπ, οι τρισδιάστατες αποτυπώσεις (3D) μεγάλης κλίμακας  μπορoύν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμες. Το Ψηφιακό Δίδυμο της πόλης (Digital Twin), εμπλέκεται σε κάθε επίπεδο διαχείρισης, από τις συγκοινωνίες, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ή κοινής ωφέλειας ή την πολεοδομία. Συγκεντρώνει δε, πολυεπίπεδες πηγές δεδομένων, όπως: κτίρια, αστικές υποδομές, δεδομένα IoT, λειτουργείες κοινής ωφέλειας, επιχειρήσεις, μετακινήσεις ανθρώπων και οχημάτων, προσομοιώσεις πολιτικής προστασίας κ.ά.

H GEOSYSTEMS HELLAS A.E. προσφέρει ένα συνδυασμό εξειδίκευσης και γνώσης με καινοτόμες τεχνολογίες και εξελίξεις που βλέπουν στο μέλλον, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό πόλεων και περιοχών.

Κατηγορίες: Τελευταία Νέα

Μετάβαση στο περιεχόμενο